Guidelines

Belangrijke Wijzigingen in F-gassenverordening: Wat Betekent Dit voor U?

14 jun. 2024

Op 11 maart 2024 treedt de nieuwe F-gassenverordening in werking, met mogelijke gevolgen voor installateurs. Hier leggen we uit wat de belangrijkste veranderingen zijn en wat dit voor u betekent, samen met oplossingen die Aerkoel wonen biedt.

Belangrijkste Veranderingen: De nieuwe F-gassenverordening van de EU legt beperkingen op aan het gebruik van HFK-koudemiddelen en stelt quota in voor productie en import. Het doel is de productie en consumptie van HFK-koudemiddelen te verminderen vanwege hun impact op het milieu. Het koudemiddelquotum voor koudemiddelen met een GWP-waarde boven de 750 wordt versneld afgebouwd, met een verbod op F-gassen vanaf 2050.

Daarnaast blijft certificering voor werken met F-gassen verplicht, inclusief HFO-koudemiddelen en natuurlijke koudemiddelen zoals CO2 en ammoniak, ongeacht de hoeveelheid. Nieuw is de verplichte hercertificering elke zeven jaar, hoewel details hierover nog niet bekend zijn.

Wat Betekenen Deze Veranderingen voor U? Als installateur betekent dit dat u vanaf 11 maart 2024 steeds minder HFK-koudemiddelen met een GWP-waarde boven de 750 mag gebruiken, zoals R-410A. Verwacht wordt dat de prijs van koudemiddelen, waaronder R-410A, zal stijgen door verminderde beschikbaarheid.

Door de versnelde afbouw zult u in de komende jaren steeds minder koudemiddel met hogere GWP-waarde kunnen gebruiken. Systemen op basis van R-32 kunnen een alternatief bieden.

Working with leading manufacturers