Airconditioning

Airco's: Efficiënte Oplossing voor Zomer en Winter

31 jul. 2024

Het warme weer van de afgelopen weken heeft de vraag naar airco’s aanzienlijk doen toenemen, aldus duurzaamheidsplatform Slimster. Hoewel airco’s voornamelijk worden gekocht om zomers te koelen, kunnen ze in de winter ook als (bij)verwarming dienen. Hierdoor kan een airco zichzelf binnen zeven jaar terugverdienen, volgens berekeningen van Slimster.

Energiebesparing door airco’s Als je gedurende 40 warme dagen een airco overdag in de woonkamer en ’s nachts in de slaapkamer laat koelen, verbruik je ongeveer 320 kilowattuur extra stroom. Dit kost, bij de huidige stroomtarieven, ongeveer 97 euro. De installatie van een airco met twee binnenunits kost gemiddeld 2600 euro, maar deze kosten kunnen worden terugverdiend door de efficiënte verwarmingsfunctie van de airco in de winter.

Minder gasverbruik door airco Een airco kan fungeren als een hybride warmtepomp. De cv-ketel wordt alleen ingeschakeld bij extreme kou, terwijl de airco de rest van de tijd voldoende warmte levert. In goed geïsoleerde woningen is de cv-ketel soms helemaal niet nodig voor verwarming, enkel voor warm tapwater. Een airco is veel energie-efficiënter dan een cv-ketel, met een gemiddeld vier keer lager energieverbruik.

Bij een huishouden dat jaarlijks 1200 kuub gas verbruikt, waarvan 900 kuub voor verwarming, kan een airco een besparing van 386 euro per jaar opleveren. Dit bedrag omvat al de extra elektriciteitskosten voor zomerse koeling. De aanschafprijs van 2600 euro gedeeld door deze jaarlijkse besparing resulteert in een terugverdientijd van ongeveer 6,7 jaar.

Meer voordeel met zonnepanelen Huishoudens met zonnepanelen hebben nog meer profijt van een airco. In de zomer kan de airco dan overdag zelf opgewekte stroom gebruiken. Dit wordt steeds belangrijker omdat veel energiebedrijven terugleverkosten in rekening brengen. Bovendien wil het nieuwe kabinet vanaf 2027 de salderingsregeling afschaffen, waardoor de vergoeding voor terug geleverde stroom lager wordt. Hoe meer stroom je direct van je zonnepanelen gebruikt, hoe kleiner de impact van deze veranderingen.

Working with leading manufacturers